De feiten en fabels over een burn-out

2-05-2025 | Informatief

Je hoort het steeds vaker om je heen: iemand heeft last van een burn-out. Misschien een familielid, vriend(in) of een collega, maar ook in het nieuws hoor je het vaker van bekende personen. Het lijkt vaker en vaker voor te komen en dat brengt vragen met zich mee. Zo gelooft niet iedereen in het bestaan van een burn-out. Of in de ernst ervan. Dit artikel neemt je mee in de meest gehoorde uitspraken en helpt je aan de feiten en fabels die momenteel rond gaan.

Alle uitspraken op een rij

Er gaan momenteel veel uitspraken rond omtrent burn-outs en de mentale gezondheid van de mens. Deze uitspraken zijn soms niet gek, maar ook lang niet altijd waar. Hieronder lees je de meest gehoorde uitspraken en leer je gelijk of dit fabels of feiten zijn:

1. Een burn-out bestaat niet!

Dit is een hardnekkige gedachte die je veel hoort. Mensen geloven niet in het bestaan van een burn-out. Ze vinden bijvoorbeeld dat hun collega zich aanstelt en gewoon zou kunnen werken. Maar bestaat een burn-out echt niet? Of misschien toch wel? Een burn-out is een lastig begrip. Het is in de medische wereld een vrij nieuw begrip die ook niet in alle landen erkent wordt. De DSM, de methode om diagnostiek in de GGZ uit te voeren, kent (nog) geen manier om een burn-out vast te stellen en behandelingen zijn ook niet vergoed. Dit laatste komt mede doordat een burn-out gezien wordt als een probleem op het werk, waardoor dit probleem bij de werkgever zou moeten vallen, aldus zorgverzekeraars. Arbodiensten vinden echter dat een burn-out wel degelijk een medisch probleem is. Door het probleem naar elkaar toe te schuiven vallen gedupeerden tussen wal en schip en helpt het ook niet mee aan de tastbaarheid van een burn-out. Dat zegt natuurlijk alleen niet dat het niet bestaat.

In tegendeel: Eén op de vijf werknemers in Nederland ervaart klachten die passen bij een burn-out. Het bestaan van een burn-out valt dus niet meer te ontkennen. Dat een burn-out niet bestaat is dus echt een fabel, maar wel eentje die niet gek is dat deze nu rondgaat. Een burn-out is heel ongrijpbaar voor mensen die het niet zelf meegemaakt hebben. Je kunt je haast niet voorstellen hoe het is om van het een op het andere moment helemaal ‘op’ te zijn.

2. Een burn-out is een geestelijk probleem

Veel artikelen die over een burn-out gaan, spreken over een geestelijk probleem. Je ervaart vooral geestelijke problemen en klachten zoals concentratieproblemen, overprikkeling, mentale vermoeidheid en soms komen daar lichamelijke problemen bij ten uiting. Maar klopt dit wel? Onderzoekers zijn het daar nog niet over eens en daaruit blijkt maar weer dat een burn-out nog vrij onbekend terrein is. Zo spreekt het CSR expertisecentrum stress & veerkracht in het boek ‘De burn-out reset’ over hoe een burn-out vooral een lichamelijk probleem is. De stresssystemen in jouw lichaam die je helpen in situaties van stress zijn volgens deze schrijvers ontregelt. Dit zijn lichamelijke processen die door langdurige overbelasting niet meer zo goed werken als bij gezonde mensen. Het probleem dus geheel geestelijk van aard zien werkt volgens het CSR niet en dit maakt dat veel mensen niet altijd gebaat zijn bij huidige behandelmethodes.

Waar de waarheid in dit verhaal ligt, is lastig te zeggen. Er wordt nog volop onderzoek gedaan, maar dat een burn-out alleen een geestelijk probleem is lijkt toch echt een fabel te zijn.

3. Mijn collega meldt zich onterecht ziek

Dat kán. Sommige mensen maken inderdaad wel eens misbruik van hun mogelijkheden om zich ziek te melden. Toch doet het grootste deel van de werknemers dit niet en is dit dus ook niet iets waar je zomaar vanuit moet gaan. Sterker nog: uit het onderzoek ‘Het ziekmeldgedrag onder Nederlandse werknemers’ (Acture, 2024), waarin 1200 werknemers hun opinie hebben gegeven, wijst juist uit dat 46% van de werknemers zich niet ziek wil melden, terwijl dit met de klachten wel zou moeten, vanuit angst om collega’s teleur te stellen. 43% van de respondenten gaf ook aan dat ze zich niet ziek willen melden, omdat ze vinden dat hun werk niet overgenomen kan worden. 1 van de 5 mensen blijkt dusdanige klachten te hebben, zowel lichamelijk als mentaal, dat ze eigenlijk niet op het werk zouden moeten verschijnen, maar toch besluit 80% daarvan gewoon te gaan werken. Kortom: wij mensen zijn eigenlijk veel te hard voor onszelf. Ziek is ziek en je helpt niemand ermee om door te blijven gaan. In het geval van besmettelijke ziektes ligt misschien de week erna het halve kantoor plat, maar voor jezelf ben je ook bezig met roofbouw op jouw lichaam.

Dus nee, die collega meld zich hoogstwaarschijnlijk niet onterecht ziek en dit is dan ook een fabel die je los kunt laten. In plaats daarvan kun je misschien beter nagaan of jij jezelf wel vaak genoeg ziek meld. Ziekmeldingen zijn nooit leuk, maar soms wel echt nodig. Denk aan je gezondheid, want je hebt maar één lichaam.

4. Met een burn-out niet kunnen werken, maar wel leuke dingen doen?

Dit is dan weer een echt feit! Het voelt misschien niet helemaal eerlijk: niet kunnen werken, maar wel een leuke activiteit kunnen ondernemen. Toch is het echt zo, maar het is ook heel afhankelijk per persoon en per burn-out situatie. Mensen die een hele zware burn-out hebben, zullen ook echt moeite hebben met het uitvoeren van simpele en leuke activiteiten. De was doen, boodschappen halen of eventjes naar het paard kan een enorme opgave worden. Voor andere mensen kan het juist een vorm van ontspanning zijn om even bij het paard te zijn of ergens te gaan lunchen met een vriendin. Zeker wanneer de burn-out grotendeels afkomstig is vanuit de stress op de werkvloer, kan het iemand beter af gaan om nog een ontspannende en leuke activiteit te doen, dan dat diegene op het werk verschijnt. Het heeft allemaal te maken met wat je op dat moment energie en stress geeft en wat jou energie en stress kost.

Hoe sta jij nu in dit verhaal?

Ben jij iemand die zich herkent in gedachtes als “een burn-out bestaat niet” of “mensen stellen zich tegenwoordig gewoon aan”? En heeft dit artikel je andere inzichten gegeven?

Opvallend is dat mensen met deze denkwijze vaak zelf tegen een burn-out aan zitten. Juist hardwerkende mensen die zichzelf hoge eisen stellen vinden dat een burn-out niet bestaat of niet zo erg is. En deze groep mensen is des te gevoeliger voor overspannenheid door hun drukke levensstijl.

Een burn-out is een nare gewaarwording en mensen hebben echt veel last van de klachten die een burn-out met zich meebrengt.

With The Rider In Mind helpt je om de balans tussen werk, privé en jouw passie voor paarden te herstellen. Met fijne één op één coaching sessies kun je orde in de chaos scheppen en leren ontspannen in stressvolle situaties, maar ook in het dagelijks leven. Je wordt geholpen om weer beter in je vel te komen zitten en de balans in het leven terug te vinden waardoor je niet meer continu snakt naar vrije tijd. Wil je liever meer zelfstandig aan de slag? Dan is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de With The Rider In Mind Academy: een online traject speciaal voor gespannen paardeneigenaren, waarin jij leert om jezelf te helpen aan de juiste balans in het leven. Dit traject biedt fijne ondersteuning en kun je volledig in jouw eigen tempo volgen. Geen stress en geen deadlines, ideaal voor de drukbezet paardeneigenaar!

Welke optie ook bij jou past: kies nu voor jouw eigen gezondheid en geluk en kies voor de hulp die jij nodig hebt.

Wil je meer over de balans in jouw leven lezen?

Bekijk dan de andere artikelen van With The Rider In Mind en help jezelf naar een leven vol energie, geluk en voldoening.