Paardrijden is een hobby, of zeg maar gerust een passie, van velen. Het houden van paarden is echter meer een way of life. Sommige ruiters gaan meer recreatief door het leven, terwijl anderen de sport ambiëren. Het is in ieder geval heerlijk om samen bezig te zijn met jouw dier, samen te groeien en die connectie te voelen als happy athletes. Onvermijdelijk is het alleen dat er soms frustratie, vermoeidheid of andere negatieve gevoelens en gedachten naar boven komen. Dit beïnvloedt de samenwerking met jouw paard en hoe gelukkig jij nog kunt worden van jouw hobby. Herkenbaar? En vooral, wat doe je eraan?
Frustraties hebben veel invloed
Dat het onvermijdelijk is om soms gefrustreerd te raken is bij iedereen wel bekend. Zeker met een paard, een levend wezen dat zich niet altijd even handig gedraagt, loopt het wel meer dan eens niet zoals gepland. Jouw paard loopt bijvoorbeeld niet helemaal goed en dat geeft zorgen met zich mee. Misschien zelfs wel net voor een wedstrijd, waardoor je je niet alleen zorgen maakt, maar ook nog eens flink baalt. Of misschien begrijpen jullie elkaar tijdens de training niet helemaal wat resulteert in een vliegles of een gevoel van falen. Het kan ook al zo simpel zijn als enorm vermoeid zijn en toch gaan rijden. Soms kan dat, maar regelmatig merk je eigenlijk dat het niet helemaal lekker verloopt. De negatieve momenten en vooral de gedachten die dan volgen hebben veel invloed op jezelf en je paard.
Je kent het vast wel dat als iets mis gaat, of dat je erg moe of gefrustreerd bent, het juist nóg meer mis gaat of nog vervelender gaat voelen. Je paard voelt namelijk ontzettend goed aan dat jij niet helemaal lekker in je vel zit of niet de optimale kracht en/of concentratie hebt om de gevraagde oefening ook daadwerkelijk correct te vragen. Tijd dus om daar wat aan te doen!
Keep it positive!
Hoe kun je zorgen dat de frustraties niet de overhand nemen en jij en je paard hier geen last van ondervinden? De theorie hierachter is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, maar de uitvoering is vaak het meest lastige punt. Hopelijk kun jij met onderstaande tips & tricks weer fijn aan de slag met jouw paard.
1. Doe waar je de energie voor hebt
Het werd hierboven al even aangehaald: ben je ontzettend moe? Dan is rijden waarschijnlijk geen verstandig plan. Soms knap je er flink van op, maar meer dan eens resulteert het in een paard wat ook geen fut lijkt te hebben. Zeker moeilijke dresuur oefeningen of een sprongetje kosten enorm veel kracht en concentratie. Dat is toch wat lastiger als je al vermoeid bent. Je kunt onbewust je paard de verkeerde hulpen geven bijvoorbeeld en daarmee maak je het je paard niet gemakkelijker. Het beste is dus om deze moeilijke oefeningen te laten liggen voor een andere dag. Rustig wat rondhobbelen in de bak of een stapritje in de avondzon klinken dan als een makkelijker alternatief. Echt heel moe? Je paard is net zo tevreden met een flinke poetsbeurt! Morgen weer een dag.
2. Leg jezelf geen verplichtingen op
Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: niets moet. Je mág! Wanneer je zin hebt in een lange buitenrit of een dressuurtraining dat kun je dat gewoon lekker doen. Maar weet vooral dat het allemaal niet hoeft. Zoals hierboven al stond is er morgen weer een dag en hoe meer verplichtingen je jezelf oplegt hoe zwaarder dat gaat voelen. Het is misschien onvermijdelijk dat je dagelijkse klussen en verplichtingen hebt, zoals jouw werk, het huishouden en misschien mest je wel dagelijks de stal van jouw paard uit. Laat je gedachten je alleen niet gek maken want uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je wel en niet doet in het leven en kun je met bewuste keuzes het moeten veranderen in willen en mogen.
3. Beïnvloed je gedachten
Deze tip klinkt altijd zo simpel, maar is vaak nog best lastig om uit te voeren. Mocht je namelijk gedachten krijgen die je niet helpen, dan is het goed om deze om te zetten naar gedachten die je wel helpen. Dat kan dus al zo eenvoudig zijn om je gedachten om te buigen van moeten naar mogen zoals in het punt hiervoor, maar je kunt ook andere helpende gedachten gebruiken. Hieronder volgen een paar voorbeelden die jou zeker kunnen gaan helpen in het dagelijks leven:
Ik voel me moe..
Ik heb geen zin..
Ik moet nog zoveel doen..
Ik kan dit niet..
Ik voel me goed!
Als ik er ben is het leuk!
Ik neem de tijd om dit te doen!
Ik ben trots dat ik dit probeer!
Ik voel me moe..
Ik voel me goed!
Ik heb geen zin..
Als ik er ben is het leuk!
Ik moet nog zoveel doen..
Ik neem de tijd om dit te doen!
Ik kan dit niet..
Ik ben trots dat ik dit probeer!
Hoewel het niet altijd voelt alsof dat soort positieve gedachten helpen, is dit daadwerkelijk wel het geval. De negatieve spiraal maakt dat je je ook minder blij, goed of energiek voelt en de positieve gedachten maken juist dat je je energieker, vrolijker en beter voelt. Je beïnvloedt met je gedachten dus echt je gevoel en als je weet dat dit kan, dan kun je er maar beter positief gebruik van maken!
4. Accepteer hoe het nu gaat
Tot slot kan het helpen om te accepteren hoe de situatie nu is. Je kunt immers niet alles in eigen regie nemen en soms loopt het gewoon even niet zoals gepland en zijn er zaken die minder leuk zijn. Door te accepteren wat je toch niet kunt veranderen geeft dat een hoop rust. Zorg dat je je energie focust op de zaken waar je wel invloed op hebt. Dan voel je je een stug nuttiger en productiever en kun je ook daadwerkelijk je doelen behalen.
Loop je toch vast?
Het is op zich niet gek dat het soms allemaal even teveel wordt. Toch is het niet ongewoon om in de paardenwereld te horen dat mensen met pijn in hun hart hun paard te koop zetten omdat ze het plezier verloren zijn of omdat het gewoon niet meer rond te breien is tussen alle andere verplichtingen in de dag. Zonde, want vaak hebben mensen hier toch ook echt spijt van. Het paardenvirus zit er niet voor niets en de leefstijl die het houden van paarden is gaat niet zomaar uit je bloed.
Maar wat moet je anders doen? Je hebt zelf vast al veel scenario’s in je hoofd gehaald en gedacht wat je moet doen met jouw gebrek aan motivatie, plezier of samenwerking met jouw paard. Om orde in die chaos te scheppen kan het helpen om samen met een coach te kijken naar jouw situatie. Je kunt je vraagstukken neerleggen en samen ga je in gesprek om erachter te komen wat je nou echt wilt. Soms kan het beëindigen van jouw hobby de juiste keuze zijn wanneer jouw interesses in het leven zijn veranderd, maar vaak kun je ook nog een hoop veranderen in je leven waardoor je wel weer plezier gaat beleven tussen de paarden en je minder het gevoel hebt dat je dagen overspoeld worden en je nergens meer tijd en energie voor hebt. Een vakkundig luisterend oor die je kan helpen bij lastige kwesties is echt waardevol en zeker wanneer je zelf (over)vermoeid bent en je niet helemaal lekker in je vel zit is het nemen van ingrijpende beslissingen gewoon lastig. Hulp vragen is dan altijd goed.
With The Rider In Mind
Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om jezelf weer fit en vrolijk te voelen en het plezier terug te vinden bij je paard? Door middel van één op één coaching of de With The Rider In Mind Academy kun jij met jezelf aan de slag gaan. Door middel van coachingsgesprekken, gerichte opdrachten, schrijfoefeningen, maar eventueel ook oefeningen met jouw paard kun je werken aan jouw mindset, planningsskills, doelen en zorgen dat je echt gaat doen in je leven waar je gelukkig van wordt.